panelarrow

Företag, Personal och enkät

Allt för företag och personal

När det blir dags att lägga ned

Det kan komma en tid då man känner att det är dags att lägga ned verksamheten. Vilken anledning man har till detta behöver man ju inte spekulera kring. Det räcker att man själv känner att man har en anledning som är bra nog. Så hur går man till väga?

2126770-businessman-working-at-desk

Till att börja med kommer det bero på vilken företagsform man drivit sin verksamhet under. Har man varit enskild näringsidkare behöver man i stort sett se till att alla företagets tillgångar är sålda, att alla skulder är betalda och slutligen anmäla avregistreringen online. Därefter blir man meddelad så snart avregistreringen skett i form av ett registreringsbevis med datum.

Har man dock drivit aktiebolag blir det genast mer komplicerat och ofta långdraget. Det finns en rad olika metoder man kan använda sig av, men den mest vanliga är troligtvis likvidering. Hur detta går till kan man läsa mer om på nätet.

Detta är ju så klart det man kan göra om man inte planerat att verksamheten ska fortsätta efter man lämnat den. Andra alternativ finns även och används ganska ofta. Ett av dessa är att överlåta företaget till någon annan. För en enskild näringsidkare är det inte mycket mer än att man fyller i en blankett för ändring av näringsidkare.

Men detta är igen inte lika enkelt om man drivit ett aktiebolag. Medan aktiebolagslagen säger att en aktie mer eller mindre är fritt överlåtbar, kan bolagsordningen faktiskt innehålla vissa förbehåll som innebär att aktier inte fritt kan överlåtas utan måste köpas.

Detta är mer eller mindre de sätt som man normalt sett kan använda sig av för att avsluta verksamheten. Det finns även andra metoder, men de används inte lika ofta.